ЛОКАЛНА ПОЛИТИКА И ЗДРАВЉЕ
12.10.2012

Стална конференција градова и општина (СКГО), уз подршку Швајцарске организације за техничку сарадњу (СДЦ), организовала је у нишком Дому здравља регионалну конференцију на тему „Локална политика и здравље".„Здравље у свим политикама" је мото Сталне конференције у друштвеним делатностима већ четири године и уједно представља обележје и ових скупова- рекао је Ђорђе Станишић, генерални секретар СКГО на отварању ове конференције у Нишу. Замислили смо да се овим поводом окупе представници градова и општина Србије, Министарство здравља, градски  секретаријати за здравље, социјалну политику и демографију, институти и заводи за јавно здравље, директори домова здравља, другим речима, сви који су битни за очување и унапређење здравља грађана. Сви заједно би требало да нађемо одговор: како да успешно сарађујемо у наредном периоду у побољшању и унапређењу здравља житеља својих локалних заједница?, нагласио је Станишић. О значају локалних самоуправа у креирању и спровођењу политика за здравље и локалним партнерствима за здравље - оснивању локалних савета за здравље, учесницима конференције говорила је Дубравка Рацић-Шарановић, помоћница министра у Министарству здравља а о надлежностима локалних самоуправа у области здравља-интерсекторски приступ, Јасмина Танасић, секретар Одбора за друштвене делатности СКГО.

Представници Градске општине Палилула на овом скупу били су Златко Шемић, члан општинског Већа и Сања Миленовић, представница општинске Управе-Кабинет председника општине.

На првој од четири планираних конфернција о здрављу, која је одржана у Нишу, предлажено је формирање локалних савета за здравље у облику радног тела локалне самоуправе. Ова радна и саветодавна тела била би састављена од свих кључних актера у секторима здравства, образовања, социјалне заштите, невладиног сектора и локалне самоуправе. Њиховом сарадњом и активним учешћем у заједници знатно би се повећао и унапредио квалит локалне политике за здравље. До краја овог месеца, „о локалној политици и здрављу“ разговараће се и у Крагујевцу, Новом Саду и Београду.(Д.Видојковић)